DEMAND Special: “Solliciteren”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Je hoort het vast wel om je heen; de economie bloeit, de banen liggen voor het oprapen of die ene vriend of vriendin die plots een andere baan heeft (en dat had je van hem of haar als laatste verwacht). Maar bij jou wilt het maar niet lukken, je solliciteert je suf of je stelt het maar iedere keer uit (er zijn immers 1001 redenen om het niet te doen). Zonde! Met een kleine tweak in je CV, een catchy brief of zelfs een filmpje kun je opeens wel je vakantie of televisie bekostigen. Bij DEMAND helpen wij je graag een klein beetje op weg, nog kosteloos ook.

Een korte introductie: Solliciteren bestaat al heel lang niet meer uit die boring motivatiebrief met een CV getypt in Word. Je zal origineler moeten zijn. Het hangt natuurlijk volkomen af op welke functie je solliciteert, je kunt immers beter geen filmpje opnemen van jou met een cocktail op het strand als je solliciteert als accountant (natuurlijk wel heel passend als je solliciteert als reisleider of als fulltime levensgenieter). Daarnaast gaat het er ook om wat je zegt; wat je zegt ben je immers kwijt en kan zorgen voor akelige stiltes tijdens een sollicitatiegesprek. Kortom er liggen heel wat kansen maar, zeker ook bedreigingen op de loer. Wij gaan je proberen wat handvatten te geven om ready te zijn voor solliciteren a la DEMAND ( wij weten immers ook niet alles maar, we kunnen wel zeggen hoe wij het zouden doen).

Stap 1: Inventariseer.
Inventariseer op welke functie je gaat solliciteren. Daarnaast bepaal je voor jezelf voor welk type bedrijf je zou willen werken. Deze twee belangrijke elementen bepalen namelijk de tools die je gaat gebruiken maar, ook de message die je over wilt brengen naar je potentiële werkgever. Kortom bij stap 1 beantwoord je allereerst de volgende vragen:
– Jouw ideale functie(profiel) (karakteristieken)
– Jouw ideale type bedrijf (karakteristieken)

Hou een brainstormsessie voor jezelf; pak een leeg vel papier en zet in het midden allereerst de woorden: Ideale functie(s). Verbind door middel van lijnen de woorden “ideale functie” met alles wat je maar kan bedenken wat hoort bij jouw ideale functie (bijvoorbeeld: 32 uur, thuiswerken, carrièremogelijkheden, klantcontact, cijfers (of juist niet), veel vakantie (willen we allemaal), je gewenste salaris, maatschappelijk, mensen verzorgen, verkopen, gezellig, met mijn handen werken).

Pak daarna nog een vel papier (of gebruik de achterkant; wel zo goed voor moedernatuur) en gebruik hierbij de woorden; Ideale werkgever. Verbind (wederom) door middel van lijnen de woorden “ideale werkgever” met alles wat je kan bedenken bij je ideale werkgever (bijvoorbeeld: Maatschappelijk betrokken, gevestigd op Bora Bora (yeah right), internationaal (of juist niet), het aantal gewenste medewerkers, waar is het hoofdkantoor gevestigd (bepaald de cultuur), open of gesloten, soort werkplek (open ruimte, eigen office), kantine, vrijdagmiddagborrels, saamhorigheid, werktijden).

Je zult snel merken dat je jouw ideale functie zo beschreven hebt maar, dat je veel meer moeite zult hebben bij welke werkgever jij zou willen werken. En toch is dit laatste in veel gevallen het allerbelangrijkste onderdeel. Je ideale functie kan je wellicht bij meer dan 200 bedrijven in jouw regio bekleden maar, zodra je gaat selecteren op werkgever vallen er al snel 195 af. En bedenk jezelf goed; je werkt een groot gedeelte van je leven (meer dan 90.000 uur) dus een goed huwelijk met je nieuwe werkgever is wel zo prettig. Diegene die niet selectief zijn jegens hun werkgeverskeuze ervaren meer stress en zijn vaker ongelukkig op het werk. Dat wil je toch niet?

Vlak ook de keuze voor jouw ideale functie niet uit; De ene functie is de ander nog niet. Je kunt zoeken naar bijvoorbeeld: “Commercieel medewerker” maar, kijk maar eens goed naar het functieprofiel van bedrijf A en bedrijf B (voor eenzelfde functie), je zult zien dat ze enorm verschillen. Daarom is het zo belangrijk om jouw ideale functie uit te werken, geloof ons maar.

Ben je zover? Kom op dan gaan we naar stap 2.

Stap 2: Zoek de ideale baan
Veel mensen beginnen bij stap 2, hopelijk hebben wij je inmiddels duidelijk gemaakt dat dit niet verstandig is. Pas na het inventariseren van jouw ideale baan bij de ideale werkgever kunnen we gericht zoeken (je kunt natuurlijk altijd eerst even DEMAND bellen). Pak een lekkere kop koffie of thee, start je computer op en ga er eens lekker voor zitten. Je kent ze wel de bekende vacaturezoekmachines, en geloof ons (weer) dat ook wij dit stimuleren. Een goede agency stimuleert jou (en de opdrachtgever) om tot een ideale match te komen. Betekend dit dat je aan het werk gaat via een ander recruitment bureau (of zelfs direct bij de werkgever) en jij gelukkig bent; dan zijn wij dat ook!

Zoek jouw ideale functie op en lees de vacaturetekst; Krijg je al een geluksgevoel? Als de vacaturetekst jouw boxjes aantikt van jouw brainstormsessie; gefeliciteerd, solliciteren maar. Je zult echter zien dat doordat je selectiever bent er veel meer functies afvallen. Dit hoeft niet slecht te zijn het vergroot namelijk je kans op succes; het is immers zo dat een recruiter of een HR-professional getraind is om vanuit hun kant de match te vinden. Dus als jij lukraak op een functie solliciteert (waarbij jij geen wauw gevoel hebt) is de kans op een afwijzing veel groter. Daarnaast ben je bij een geluksgevoel bereid een stapje extra te doen voor die droombaan (zoals bijvoorbeeld het maken van een video).

Je ideale baan bij de ideale werkgever gevonden? Let’s go to step 3.

Stap 3: Communicatieplan
Het klinkt wat officieel maar vertrouw erop dat je hier profijt van gaat hebben. Vanuit onze optiek bestaat een communicatieplan voor het solliciteren uit de volgende stappen:

Stap 3.1.: Bepaal je doelgroep
Allereerst bepaal je de doelgroep; Welk type bedrijf, wie is jouw contactpersoon, wat zijn de kenmerken van het bedrijf en van jouw contactpersoon. Allemaal essentiële vragen die je jezelf moet stellen. Check het LinkedIn profiel van jouw contactpersoon, spit de website van het bedrijf door en zoek alle informatie die je kunt gebruiken.

Stap 3.2.: Stel je doelstellingen
Wat is je doelstelling; wil je enthousiasmeren, informeren, overhalen tot actie of heb je een heel andere doelstelling voor ogen (tip; gebruik de eerste 3). Zet dit duidelijk op papier.

Stap 3.3: Je middelen / je media
In veel gevallen zie je dat men in een communicatieplan zegt; Eerst je boodschap bepalen, dan pas je medium. Wij zien het liever andersom; Het medium bepaalt namelijk veel meer dan vroeger de boodschap die je kan of wilt ventileren. Ga je gebruik maken van een traditionele brief (werkt bij formele functies nog goed), gebruik je een elevator pitch (lekker kort en krachtig), is wellicht een video (niet bang zijn) meer iets voor jou, een moodboard (lekker knutselen) of toch een presentatie. Denk hierbij heel goed na over je doelgroep die je hebt vastgesteld. Solliciteer je bij een hele formele organisatie dan moet je wellicht jouw idee om in een pinguïnpak een presentatie te plaatsen op Youtube wellicht skippen. Andersom; solliciteer je bij een informele club dan zal een hele formele brief wellicht niet in het oog springen. Wel zeggen wij van DEMAND altijd: doe iets wat bij je past, iets waarbij jij je comfortabel voelt. Niets is zo erg als een boodschap proberen over te brengen terwijl het niet hoort bij wie je bent.

Stap 3.4.: Je boodschap
Natuurlijk is het allerbelangrijkste de boodschap die je wilt uitdragen. Je weet immers dat je iemand wilt informeren, enthousiasmeren en over wilt halen tot een uitnodiging. Wat ga je zeggen en wat vooral niet. De truc is om mensen niet het achterste van je tong te laten zien, blijf wat mysterieus maar geef net genoeg prikkels om de ander te enthousiasmeren. Stel vragen zonder ze uitvoerig te beantwoorden (natuurlijk wel een beetje) en presenteer informatie zodoende dat er nog vragen overblijven. Dit zorgt ervoor dat mensen meer willen weten over jou (en je uitnodigen). Zorg er daarnaast voor dat je geen dubbele informatie geeft (informatie die ze ook kunnen lezen uit je CV).

Stap 3.5.: Planning
Is er een deadline? Werk dan naar deze deadline. Zorg er anders voor dat er nooit meer dan een week zit tussen de ontdekking en het opsturen van jouw boodschap. Heb je een prachtige moodboard gemaakt maar je kan hem niet toevoegen als bijlage? Zoek naar email adressen of bel het bedrijf. Eigen initiatief is anno 2018 een groots pluspunt. Laat je vooral niet stoppen.

Stap 3.6.: Evaluatie
Heb je na 10 werkdagen nog niets gehoord van je sollicitatie? Er staat vaak dat je er niet om mag vragen bij een werkgever, dat vinden wij bij DEMAND niet. Jij hebt immers tijd gestoken in jouw sollicitatie, waarom kan een organisatie dan niet de tijd nemen voor feedback. Wij denken dat het altijd goed is om feedback te vragen, je leert ervan. Laat je ook hier niet stoppen. Bel het bedrijf of stuur een email, wees beleefd en leg de noodzaak uit (je wilt immers leren en beter worden in solliciteren).

En stel dat het bedrijf jou uitnodigt? Niet zenuwachtig worden want blijkbaar heb je bereikt wat je wilde bereiken; ze zijn enthousiast. Maar wat nu? Zorg altijd dat jouw gesprek een verlengstuk vormt van jouw eerdere efforts. Heb je op een formele functie gesolliciteerd en een nette brief gebruikt; blijf dan ook in je sollicitatiegesprek formeel. Stel dat je heel creatief bent geweest met papier-maché zorg er dan voor dat je die lijn doortrekt in je sollicitatiegesprek. Neem gerust een moodboard mee of een persoonlijke presentatie, ze zijn immers enthousiast geworden door je eerdere creativiteit. In je sollicitatiegesprek mag je, in tegenstelling tot je sollicitatie, wel meer openheid van zaken geven. Wees eerlijk en oprecht, een professioneel recruiter prikt namelijk zo door leugens of geromantiseerde verhalen heen.

Onze gouden tip voor 2018: Less is more! Solliciteer in plaats van 25 keer half, 5 keer goed! Schrijf geen brief van vier kantjes maar, doe een elevator pitch. Beantwoord enkel de essentiële vragen en treed niet teveel in details. Wees niet bang als jouw elevator pitch bestaat uit 10 zinnen of je Youtube filmpje slechts 1:30 minuut duurt. Als het de lading dekt die jij wilt dekken dan is dat voldoende. Was het niet genoeg of sloot het niet aan bij wensen van de potentieel werkgever? Zoek het niet altijd bij jezelf, wellicht was er geen match. Wees dan niet boos op jezelf op teleurgesteld, leer je les en doe wat bij jou past. Je wilt toch immers niet werken bij een organisatie waar je niet gelukkig bent gedurende 20, 32 of misschien wel 40 uur per week. Een match is een vak!

Bij DEMAND begrijpen wij als geen ander dat een match niet het werk is van massa; wij hanteren intern ook altijd de vuistregel; Less is more. Wij volbrengen liever slechts drie opdrachten naar volle tevredenheid dan twintig opdrachten waarbij de kandidaat of opdrachtgever na zes maanden ongelukkig achterblijft. Wij nemen jou als persoon uiterst serieus en zullen altijd gaan voor de match tussen jou (het talent) en een werkgever. Je kunt ons altijd vragen om hulp, geen probleem. Wij zetten immers ook graag dat stapje extra!

Geschreven door:
Stephen de Man
Adviseur / Coach – DEMAND Recruitment

Een reactie plaatsen

Om onze dienstverlening te verbeteren worden alle bedrijfsactiviteiten van de Demand by SDM Group per heden uitgevoerd vanuit één centraalpunt; www.demandadvisory.com. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk om onze website te bezoeken voor meer informatie of om contact op te nemen middels: +31 10 200 42 82 / info@demandadvisory.com