DEMAND Special: “Jouw C.V.”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Jouw C.V. (vol uitgesproken: Curriculum Vitae) is hetgeen waar jou potentieel werkgever (of recruiter) als eerste naar gaat kijken. Wie denkt dat zijn of haar aandacht eerst uitgaat naar jouw prachtige motivatiebrief (bij DEMAND werken wij liever met een catchy elevator pitch), heeft het mis. Kortom; Een goed opgebouwd C.V. afgestemd op jouw doelgroep is een must om op te vallen. Hoe maak je nu een pakkend C.V. en weet je iemand om ver te blazen met jouw boodschap? Lees snel verder, we geven je een aantal tips and tricks die het leven (als sollicitant in ieder geval) net iets makkelijker maken.

 TIP: Wil je jouw C.V. insturen naar DEMAND? Kijk dan snel onder het hoofdstuk: Onze stijl.

1. Je doelgroep:

Het allerbelangrijkste alvorens te starten met een wervelend ogend C.V. is het bepalen van je doelgroep. Veel sollicitanten slaan deze stap over en komen aan met een C.V. dat totaal niet aansluit bij de potentieel werkgever. Gemiste kans! Stel dat je gaat voor een hippe versie opgemaakt op het web met draaiende elementen en felle kleuren maar, je solliciteert als backoffice medewerker bij een chique kantoor; wellicht heb je dan je kans gemist. Zij zoeken immers naar stijl en iemand die zich in kan leven in de bedrijfsomgeving. Andersom kan natuurlijk ook; Je stelt een net C.V. op in Word en je solliciteert als grafisch medewerker bij een ontwerpstudio. Je boodschap dient te worden gepresenteerd op een dusdanige manier dat het de lezer aangrijpt. Hoe je dat doet?

2. De keuze: Traditioneel of toch creatief:

Je hebt je doelgroep inzichtelijk dus nu kun je een gerichte keuze maken; ga ik voor traditioneel of ga je jouw C.V. toch op een hippe manier opstellen. Belangrijk om te weten is dat je hier op zich nog geen foute keuze kunt maken. Een veel gehoord advies is dat zakelijk en creatief niet samengaan; onzin vinden wij bij DEMAND! Je kunt als accountant of juridisch medewerker best creatief zijn, het gaat alleen om de manier waarop jij de creativiteit invult. Nogmaals; een C.V. met draaiende elementen en felle kleuren; geen goed idee. Je kunt wel kiezen voor een C.V. op: Youtube, Pikochart, Vizualize, Prezume of Pinterest maar, denk dan goed over hoe jij de boodschap gaat presenteren; zakelijk of hip, dynamisch en new-style. Een video voor de juridisch medewerker kan werken als je dit zakelijk en met stijl opneemt (netjes in pak en met een directe boodschap).

Heb je de keuze gemaakt? Ga dan door naar:

>   3. Als je gaat voor traditioneel of;
>   4. Als je kiest voor de creatieve optie.

3. Een traditioneel C.V.:

Een traditioneel C.V. verteld meer over de indeling dan over hoe creatief je mag zijn in de opmaak. Ook hier geldt weer de regel: Denk aan je doelgroep. Een C.V. met felle kleuren bij een sollicitatie in een zakelijke functie is wellicht een minder goed idee. In het voorbeeld gaan wij uit van chronologisch  C.V. dit heeft onze voorkeur, zo kan een werkgever snel de gegevens tot zich nemen. Je bent immers (helaas) niet de enige die solliciteert dus de lezer moet niet hoeven zoeken.

(Doorloop de stappen A t/m G voor een goed opgebouwd C.V.)

Tip: Kies voor een persoonlijke slogan, pakkend, helder en iets zeggend over jou als persoon. Je kunt hiervoor een stuk uit je elevator pitch gebruiken. Zet die dan tussen quotes zodat de lezer ziet dat het elders uit je sollicitatie komt. Gebruik een pakkende slogan van een ander (website, acteur of filosoof) dat kan maar, doe wel aan bronvermelding.

——————————————————————————————————————————- Sectie A

A. Persoonlijke gegevens:

 • Voornaam
 • Achternaam
 • Adres
 • Telefoonnummer (Gebruik een zakelijk format bijv: +31 612 345 678)
 • E-mail (Gebruik een net e-mailadres)
 • Geboortedatum (Wees duidelijk en consistent bijv: 01-01-1982)
 • Nationaliteit (Bijv: Nederlandse of Surinaamse, Nederland(er) is geen nationaliteit)
 • Rijbewijs (Ook als je deze niet hebt, zeg dan “geen”)

——————————————————————————————————————————- Sectie B

B. Werkervaring (Veel werkgevers zien liever eerst je ervaring dan opleiding):

 • Werkgever (Vermeld ook de plaats)
 • Functietitel (Wees hierin duidelijk en eerlijk)
 • Periode (Wees eerlijk en consistent in de format bijv: 01-01-13 / 01-06-17)
 • Taken en verantwoordelijkheden (Wees volledig, voorkom onnodige informatie, een opsomming is voldoende)

Tip: Geef hier ook behaalde successen aan. Dit kan zowel op persoonlijk gebied zijn (ben assertiever of accurater geworden) als zakelijk (ik heb het ziekteverzuim met 1,5% per jaar teruggebracht of ik heb een kostenbesparing van 15% gerealiseerd). Zorg wel dat dit in je voordeel werkt.

——————————————————————————————————————————- Sectie C

C. Opleidingen en Cursussen
Begin met opleidingen gevolgd door behaalde cursussen in chronologische volgorde.

 • Naam instelling (Vermeld ook de plaats)
 • Naam opleiding
 • Niveau opleiding
 • Duur opleiding (Wees eerlijk, DEMAND heeft immers de plicht jouw gegevens te controleren)
 • Gevolgde vakken (Zet het vak dat aansluit op je sollicitatie bovenaan)
 • Eventueel specialisme (Zorg dat dit aansluit op je sollicitatie, anders kun je het beter niet benoemen)
 • Diploma (Behaald of verwacht te behalen in)

Tip: Ben je lid geweest van een vereniging waar je een belangrijke functie hebt bekleed of heb je vrijwilligerswerk verricht tijdens je studie? Vermeld dit dan ook onder punt C.

——————————————————————————————————————————- Sectie D

D. Nevenactiviteiten:
Het is een keuze om in het verleden uitgevoerde nevenactiviteiten onder punt D mee te nemen. Wij prefereren dit te benoemen wanneer je deze hebt uitgevoerd. Bijvoorbeeld: Bestuurder van een studentenvereniging bij opleiding en lid personeelsvereniging bij werkervaring.

 • Instelling of organisatie (Vermeld hier ook de plaats)
 • Type nevenactiviteit (bijv: Voorzitter duivenmelkvereniging)
 • Periode (Vanaf wanneer bekleed je deze functie)

Tip: Ook hier kun je ervoor kiezen om behaalde succes te benoemen. Bijvoorbeeld; verkoop van een duif voor 250.000 euro of 20% meer bezoekers gerealiseerd.

——————————————————————————————————————————- Sectie E

E. Vaardigheden en Competenties:
Vertel waarin je goed bent, zorg er wel voor dat dit aansluit op je sollicitatie. Zet hetgeen wat het meest aansluit op de functie bovenaan.

 • Computervaardigheden (Besturingssystemen, Office, Bewerkingsprogramma’s en overige)
 • Talen die je spreekt (Bijv: Engels, Duits of Klingon en de mate waarin je dit beheerst zowel spraak als schriftelijk)
 • Machines of werktuigen waar u behendig in bent

——————————————————————————————————————————- Sectie F

F. Persoonlijke eigenschappen:
Vermeld hier je persoonlijke eigenschappen. Ga bij jezelf te rade hoe jij jezelf ziet maar ook hoe anderen je zien. Vraag hier gerust om bij ouders, familie of vrienden. Verdeel dit in positieve en negatieve eigenschappen. Wees ook hier eerlijk, zeker naar je recruiter.

 • Sterke eigenschappen
 • Zwakke eigenschappen

——————————————————————————————————————————- Sectie G

G. Interesse en Hobby’s:
Interesses en hobby’s vertellen veel over iemands karakter en voorkeuren. Wees hierin gewoon eerlijk en open, dit kan alleen maar zorgen voor een betere aansluiting tussen jou en een potentieel werkgever. Ook al denk je dat niemand anders pottenbakken leuk vind; Je zult maar een werkgever treffen die dat ook doet in z’n vrije tijd, dit zorgt voor een klik.

Overige tips:

 • Wees kort en bondig, een C.V. is bedoeld om naast te informeren ook te enthousiasmeren. Alles helemaal uitschrijven enthousiasmeert niet maar zal eerder ergernis oproepen.

 • Gebruik een helder lettertype. Je mag best uniek zijn maar, zorg er wel voor dat het prettig leest.
 • Wees accuraat. Niets is zo storend als opzichtige spelfouten. Ook al maak je je C.V. op in een tool zonder spellingscontrole: Controleer de tekst dan volledig.

 • Laat een professionele foto maken: Neem een professionele foto op in je C.V. Dit verhoogt je kansen aanzienlijk op een uitnodiging. De mens is visueel ingesteld. Gebruik geen foto’s van een wilde stapavond of liggend op het strand tijdens je laatste vakantie. DEMAND koppelt je graag aan een professioneel fotograaf, en de kosten vallen echt mee.

 • Gebruik kopteksten: Zorg ervoor dat headers eruit springen, je mag hier best met kleuren en opmaak spelen. En af en toe een slogan ertussendoor werkt (indien goed gedaan) enthousiasmerend. Zorg wel dat het passend is bij de functie.

 • Maak het persoonlijk: Zorg dat je C.V. past bij jou als persoon. Ben je zelf timide en rustig ga dan niet voor een C.V. in hippe kleuren en voor een foto buiten je comfortzone, ook al past dit bij de functie. Een werkgever maakt een beeld van jou op basis van je C.V. en als dit niet matcht tijdens de eerste ontmoeting is de kans op een vervolg aanzienlijk kleiner.

 • Laat je niet gek maken: Er bestaan miljoenen websites over solliciteren en er zijn talloze tips over een geweldig C.V. Doe vooral wat bij je past en blijf enigszins binnen je comfortzone. Wij leggen je niets op en laten je vrij in hoe je bent en hoe je jezelf wilt presenteren.

 • Laat je C.V. ook door een naaste beoordelen of deze prettig leest en wat betreft grammatica goed in elkaar zit.

4. Een creatief C.V.:

Wat wij geleerd hebben bij DEMAND is dat je voor een creatief C.V. vrij gelaten moet worden in de manier hoe je jouw creativiteit tot uitting wilt laten komen. Wel zijn er tips en regels die wij je graag willen meegeven.

——————————————————————————————————————————- Punt A

A. Wees volledig:

Een flitsende video waarin jij op een quad jezelf presenteert aan je potentieel werkgever, is erg origineel. Echter kom je niet veel verder dan je naam en je laatste werkgever. De persoon aan de andere kant van het scherm zal wellicht moeten lachen om jouw gestuntel en wellicht win je originaliteitsprijs maar, van een baan zal het niet komen. Wat je ook doet, video of website; Zorg dat alle informatie uit een traditioneel C.V. ook voorkomt tijdens jouw creatieve presentatie.

——————————————————————————————————————————- Punt B

B. Wees eerlijk:

Of het nou een video of PowerPoint betreft; Wij zijn verplicht om jouw gegevens te controleren. Dus creatief betekend niet creatief over je verleden. Eerlijkheid duurt het langst.

——————————————————————————————————————————- Punt C

C. Zorg voor een match:

Hier zijn we weer met de zin: Zorg voor aansluiting tussen de functie en je boodschap. Het is natuurlijk prima om een algemeen filmpje te maken voor meerdere sollicitaties. Maar zorg er dan voor dat dit filmpje een ondersteuning is van een traditioneel C.V. Deze laatste kun je dan aanpassen naar gelang de functie.

——————————————————————————————————————————- Punt D

D. Wees professioneel:

Het is natuurlijk verleidelijk om een goede vriend met een actioncam jou te laten filmen terwijl je op een mountainbike een parcours aflegt en je vrolijk over jezelf verteld. Maar wellicht is de beeldkwaliteit slecht of is er geen woord te verstaan van wat je zegt. Ga liever voor professionaliteit en kwaliteit. DEMAND helpt je graag om in contact te komen met echte professionals op het gebied van webdesign of films. Dit alles natuurlijk tegen een goede prijs / kwaliteitsverhouding natuurlijk

5. Wat verwacht DEMAND:

Wij stellen net wat andere eisen dan een werkgever omtrent je C.V. Wij vragen absoluut niet, zoals onze concurrenten, om een platte C.V. in Word of PDF maar, we willen je graag een eerlijke kans geven dus:

 • Vermeld geen achternamen op je C.V. Wij sturen je C.V. het liefst anoniem door. Ten eerste omdat wij direct contact niet adviseren (dit is niet alleen een kwestie van vertrouwen) en ten tweede willen wij gelijkheid onder onze talenten. Helaas gebeurd het nog te vaak dat een naam een vertekenend beeld geeft. Wij gaan voor eerlijkheid en gelijkheid. Helaas dien je je achternaam wel altijd te vermelden als je direct solliciteert anders zorgt het voor wantrouwen.

 • Vermeld geen telefoonnummers op je C.V. Natuurlijk vinden wij het niet leuk als een werkgever je, na alles wat wij voor je doen, direct contacteert. Het is echter ook zo dat wij jou op een goede manier willen presenteren. Dit doen wij met inleidende teksten maar, ook door de werkgever na het opsturen te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent.

 • Vermeld geen geboortedatum op je C.V. Ook hier geldt dat wij gaan voor gelijkheid onder onze talenten. Bij DEMAND vinden wij dat leeftijd geen rol mag spelen en dat je persoonlijkheid en ervaring veel belangrijker zijn. Je leeftijd vermelden wij alleen als we het van belang vinden om dit te vermelden.

 • Referenties hoeven niet in je C.V. Een belangrijke taak is het afgaan van je opgegeven referenties. Dit is een taak voor een recruiter dus deze zal je vragen dit in een email aan hem door te geven. Zet dit dus niet in je C.V. Wij maken ook duidelijke afspraken wanneer wij bellen met je referent en geven je de mogelijkheid hem of haar eerst op de hoogte te stellen.

 • Diploma’s en certificaten zijn belangrijk. Zorg ervoor dat je een kopie van je diploma en/of certificaten beschikbaar hebt voor de recruiter. Wij achten eerlijkheid en openheid belangrijk bij DEMAND. Wij doen naast een referentiecheck ook altijd een opleidingscheck. Geen zorgen; wij melden dit netjes aan je en zijn discreet. Je ontvangt hierover altijd een terugkoppeling.

 • Verstuur geen BSN nummers of andere persoonlijke informatie. Wij hebben niets aan je persoonsnummer, dit mogen wij immers ook niet aan je vragen. Streep dit dan altijd weg als je een kopie doorstuurt. Indien dit niet het geval is sturen wij je email per ommegaande terug en word deze verwijderd uit onze database. Nogmaals; we handelen eerlijk en transparant en stellen privacy hoog in het vaandel. Dit neemt niet weg dat wij wel in bezit moeten zijn van een kopie paspoort, ID kaart of verblijfsvergunning.

Nou wat let je nog om te solliciteren? Ga aan de slag! Mocht je je toch onzeker voelen over je C.V. dan kun je gerust contact opnemen met een adviseur van DEMAND. Hij of zij zal (geheel kosteloos) je C.V. analyseren en voorzien van tips.

Geschreven door:

Stephen de Man

Adviseur – Coach

Demand Recruitment  

 

 

Om onze dienstverlening te verbeteren worden alle bedrijfsactiviteiten van de Demand by SDM Group per heden uitgevoerd vanuit één centraalpunt; www.demandadvisory.com. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk om onze website te bezoeken voor meer informatie of om contact op te nemen middels: +31 10 200 42 82 / info@demandadvisory.com