DEMAND Special: “De glazenbol”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Wat zou het mooi zijn als we allemaal een glazenbol in onze tas hadden. Weten wat een ander denkt, de winnende getallen van de loterij of überhaupt weten wat de toekomst ons brengt. Echter is het in sommige gevallen juist beter om niet te weten wat je te wachten staat. Wat als je op voorhand weet dat je mislukt bij je nieuwe werkgever of dat je die nieuwe werktaken echt niet eigen kan maken.

Je zou dan hele andere keuzes maken in het leven, en juist de momenten waarop het niet gaat zoals je had verwacht zijn de momenten waarop je zoveel leert. Deze momenten maken je sterker als persoon en geven je de kennis te excelleren op andere momenten. In deze Special nemen wij je mee in onze visie op het gebied van kennis, carrière en het uitstippelen van je toekomst. Gewoon een leerzaam stukje tekst waarbij ons doel is jou te handvatten toe te reiken voor een gewichtige keuze voor de toekomst.

Werk vormt een essentieel onderdeel van ons leven, we werken immers bijna 25% van onze beschikbare tijd. De juiste invulling hiervan is dus van essentieel belang voor geluk. Klinkt wat zweverig, daar zijn wij het helemaal met je eens maar waar is het wel. Uit diverse onderzoeken blijkt dat wij op grote schaal ongelukkig zijn met ons werk. Sommige onderzoeken praten over ruim 50% van alle werkenden andere onderzoeken zelfs over bijna 80%. Waarom doen wij onszelf dit dan aan? Het lijkt zo simpel; je bent ongelukkig met je baan dus je neemt ontslag en gaat werken bij een nieuwe werkgever. Helaas strijkt dit alles nu net in tegen onze principes, onze basis behoeften. Dit is de grootste reden dat je niet snelt wisselt van baan, je weet immers wat je nu hebt.

Wellicht heb je tijdens je studie weleens les gehad in de theorie van Maslow, nu zijn wij bij DEMAND niet zo happig op andermans theorie maar vooruit; in deze kunnen wij ons wel vinden. Maslow heeft dit prachtig uitgewerkt in een piramide. Er bestaan wat verschillende modellen maar wij zijn zo vrij geweest om onderstaand model te gebruiken.

De piramide van Maslow is bedoeld voor het leven in de breedste zin van het woord. Je start onderaan met de fysiologische behoeften en wanneer je hierin alle boxen aftikt ga je een trede omhoog and so on, best logisch. We kunnen deze piramide echter ook alleen gebruiken voor het woord “carrière” of “werk”. Dit is wat wij gaan doen om duidelijk te maken waarom wij nodeloos blijven hangen in ons eigen ongeluk.

Laten we stellen dat de fysiologische behoeften heel simpel het hebben van een baan is. Je kunt door deze baan eten, drinken, je hebt een partner en je kunt ook nog ontspannen want je hebt immers een baan. De baan geeft je zekerheid, veiligheid, stabiliteit en een bepaalde vorm van bescherming. Zolang deze twee bouwstenen van de piramide zijn behaald kan dit voldoende zijn voor de mens om te blijven hangen in het bekende. De behoeften in deze twee lagen zijn dusdanig sterk dat ze voldoende zijn om te overleven op je werk. Betekend dit dat je daarmee ook gelukkig bent op je werk? Zeker niet, de mensen die blijven hangen op het gebied van zekerheid vormen een heel groot deel van de ruim 50% (of 80%) ongelukkigen met hun baan. Wellicht ben jij iemand die gaat voor zekerheid, niet erg maar lees dan nog gerust even verder.

Na de bouwsteen zekerheid komen we bij sociale acceptatie; hoe is de sfeer op mijn werk, word ik geaccepteerd en is er wellicht vriendschap. Indien de boxen hierin worden afgetikt daalt het aantal ongelukkigen aanzienlijk. Dit zijn met name de collega’s die werken omdat ze moeten werken, zij accepteren het geluk dat zij halen uit de zekerheid en sociale contacten op werk. Deze groep zal vaak zeggen; zolang ik maar met plezier naar mijn werk ga is het prima. Een andere groep die gelukkig word bij het behalen van deze bouwsteen zijn de mensen die zoeken naar flexibiliteit. Zij gebruiken deze flexibiliteit namelijk veelal voor hun naasten of om te reizen.

Vanaf dit punt word het lastiger, hier komen de mensen om de hoek die carrièregericht zijn, niet zozeer de carrièretijgers of de managers in de dop; gewoon de mensen die gelukkig worden van werk. Dit zijn vaak de mensen die moeite hebben met grenzen en waarbij het veel lastiger is om gelukkig te zijn en te blijven. Status, prestige en succes zijn belangrijke elementen om voldoening te halen uit hun werk. Op het moment dat aan deze behoeften niet voldaan word slaat de verveling toe, worden mensen slordig en raken ze uiteindelijk gedemotiveerd. Dit is voor een werkgever de moeilijkste groep om tevreden te houden.

De laatste groep op de ladder zijn de mensen die veel voldoening halen uit de vrijheid die ze krijgen op het werk, de studie die ze kunnen volgen en het bekommeren om anderen. Dit zijn vaak de managers of de entrepreneurs in ons midden.

Wat betekend dit voor mij zal je jezelf wellicht afvragen?
Ga eens na tot welke groep jij behoort, let wel er is geen goed of fout. Denk hier eens vijf minuten over na, doe dat wel in alle rust. . . . . Weet je het?

Weten tot welke groep jij behoort en wat jou gelukkig maakt vormt een essentieel onderdeel om gelukkig te zijn in je werk. Wellicht zoek je naar flexibiliteit, een fijne werkplek of juist die prestige en status. Zoals we net al aangaven; er is geen goed of fout. Zoek je prestige en status dan ben je niet meer of minder dan iemand die louter gelukkig wil zijn door te werken in een gezellige omgeving. Het zegt alleen wat over jou als persoon en hetgeen waar jij echt gelukkig van word.

Laat hierin de verwachtingen van jouw omgeving los; zegt jouw omgeving dat je de capaciteit hebt om manager te worden maar, jij liever om half 5 je werk loslaat; luister hiernaar. Zegt jouw omgeving dat je een geweldige muzikant kunt worden maar, jij liever leiding geeft aan 50 mensen; luister naar jezelf. Je hoeft niet specifiek te zijn in wat jou gelukkig maakt maar, weet tot welke groep jij behoort.

Bij DEMAND Recruitment begrijpen wij heel goed dat deze vragen essentieel zijn voor het slagen bij een werkgever. Wij vragen je dan ook altijd om goed na te denken tot welke groep jij behoort. Het allerlaatste wat wij willen is dat jij ongelukkig bent in je toekomstige baan. DEMAND zet zich in voor geluk voor zowel het potentieel talent als voor jouw potentiële werkgever. Wij kijken verder van jouw opgedane ervaring en kwalificaties, wij kijken ook naar jou als persoon.

Geschreven door:
Stephen de Man
Adviseur / Coach – DEMAND Recruitment

Een reactie plaatsen

Om onze dienstverlening te verbeteren worden alle bedrijfsactiviteiten van de Demand by SDM Group per heden uitgevoerd vanuit één centraalpunt; www.demandadvisory.com. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk om onze website te bezoeken voor meer informatie of om contact op te nemen middels: +31 10 200 42 82 / info@demandadvisory.com