DEMAND Special: “Een elevator pitch”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Ken je die tijd nog dat je uren bezig was met het schrijven van een motivatiebrief? Nou, deze tijd ligt inmiddels achter ons vinden wij bij DEMAND. De tijd van kort, bondig, boeiend en pakkend is aangebroken en dat scheelt jou heel veel tijd. Wij zien liever een elevator pitch bestaande uit maximaal een half A4tje. Is dit dan makkelijker dan het schrijven van een motivatiebrief? Nee, integendeel zelfs een goede elevator pitch kost tijd en meer fine-tuning dan een ouderwetse motivatiebrief. Vroeger kon je wegkomen met een algemene motivatiebrief die je aanpaste naar gelang het bedrijf waar je ging solliciteren. Een elevator pitch vraagt veel meer om een aansluiting tussen de potentieel werkgever en jou als persoon. Hoe je een goede pitch schrijft? Wij helpen je op weg.

TIP: Wil je jouw elevator pitch insturen naar DEMAND? Kijk dan snel onder het hoofdstuk: Onze stijl.

Stel je voor dat je op een vrijdagmiddagborrel staat en je komt de CEO tegen van hét bedrijf waar jij al je hele leven graag voor zou willen werken. Deze man (of vrouw) vraagt jou wie je bent, wat je interesseert en waar je goed in bent. Het enige wat jij uit kunt stamelen is; Nou ik lust wel een biertje of twee. Tenzij het de CEO van Heineken betreft heb je je kans gemist. Wij gaan je de handvatten toereiken om op ieder gewenst moment een elevator pitch te schrijven of te houden. Ben je er klaar voor?

Stap 1: Ken je publiek

Of het nu spreken in het openbaar is of het schrijven van een catchy elevator pitch alles valt of staat met het kennen van je publiek. Een goede stand-up comedian kent zijn publiek, weet wat zij leuk vinden, welke grappen het beste werken, wat zij willen horen en wat niet. Als Jochem Meyer opeens over zware politieke onderwerpen gaat praten zullen veel mensen verbaasd zijn. Andersom; Als Youp van het Hek opeens met ADHD over het podium rent en tussendoor grappen maakt zullen mensen ook denken; Gaat het wel goed met Youp. Dit alles is een combinatie van persoonlijkheid en het kennen van het publiek. Voor jou is het dus van groot belang om je publiek te overtuigen gelang de kernwaarden van je publiek, zonder je eigen normen en waarden uit het oog te verliezen.

Stap 2: Brainstormen

Pak een leeg A4tje uit de printer; zet in het midden “elevator pitch” en omcirkel het woord. Trek lijnen en zet aan het einde van de lijnen de volgende woorden:

 • Wie ben ik (naam, leeftijd)
 • Waar sta ik voor (wat drijft je, wat wil je bereiken)
 • Vaardigheden (waar ben je in je werkveld uniek in)
 • Projecten (behaalde successen en gedane projecten)
 • Je unieke kenmerken (waarom moeten ze jou aannemen)
 • Wat wil je bereiken (wil je groeien in de breedte of in de lengte)
 • Wat is voor jou belangrijk (Je ideale baan)

Schrijf om elke zin; woorden die te maken hebben met de zin die je zojuist hebt opgeschreven.
Zo kun je rond het woord: “Vaardigheden” schrijven:

 • Tactische lager verbinden met operationele lagen
 • Verbinden diverse culturen
 • Ik ben analytisch sterk

BELANGRIJK: Zoals je wellicht ziet; we hebben het niet over je werkervaring of opleiding. Als de lezer meer wilt weten of je werkervaring of opleiding dan zoekt hij dat wel op in je bijgevoegd C.V.

 Stap 3: Mijn zinnenboek

De volgende stap klinkt wellicht als veel werk maar, je plukt er in de toekomst de vruchten van. Nu kun je de zinnen uit de brainstormsessie onder elkaar schrijven. Je gaat nu zinnen schrijven waarop je jouw elevator pitch kunt gaan bouwen. Voor wie goed is met Excel; zet bijvoorbeeld de woorden: “Tactische lagen verbinden met Operationele lagen” in cel A1 en zet eronder volledige zinnen als: “Door mijn ervaring op zowel operationele lagen alsmede tactische lagen binnen organisatie ben ik goed in het verbinden hiervan”. We zullen je in het volgende hoofdstuk laten zien waarom dit voor de toekomst handig kan zijn.

 Stap 4: Mijn elevator pitch

Hier draait het allemaal om, het daadwerkelijk schrijven van je elevator pitch. Zoals we in stap 1 al aangaven; je publiek is de sleutel tot succes. Moet je dan alleen schrijven wat men wil horen? Nee, in tegenstelling tot de vele elevator-pitch-tips op internet zeggen wij; Schrijf iets wat uit je hart komt! Het moeten passen bij jou als persoon maar, je moet wel rekening houden met de functie waarop je solliciteert. Bij DEMAND zeggen we altijd; Solliciteer enkel op functie waarbij je het WauW-gevoel krijgt. Dit betekend dat wanneer dit het geval is, je automatisch een klik hebt met de functie en publiek.

Nog wat gouden tips:

 • Maak je pitch persoonlijk, wees wel krachtig in je uitingen. Het veelvuldig gebruik van het woord IK is in een pitch juist toegestaan. Het gaat immers om jou!
 • Kies een stijl die bij je past. Niet is zo erg als een pitch die niet eigen is. Begin gewoon met schrijven en kijk pas aan het einde of het wellicht teveel is.
 • Enthousiasmeer je lezer of luisteraar door niet alles tot in de puntjes uit te werken. Laat iets over om over na te denken.
 • Kies voor een mooie pakkende afsluiter die je publiek vraagt om een bepaalde reactie of prikkel: “Durf ik te stellen dat ik beter ben dan de rest? Jazeker, ik ken mijn eigen kracht en daarom hoop ik op een uitnodiging op een vervolggesprek” of “Mijn persoonlijke eigenschappen voegen echt iets toe aan uw organisatie en hoop daarom op een uitnodiging”.
 • Eindig altijd met een vraag of een statement: “Ik hoop dat u een plek in uw agenda heeft vrijgehouden voor een interview want ik zou u graag verder overtuigen” of “Hoe is de visie op doorgroeien, hetgeen zo belangrijk is voor mij” of “Ik zou u graag verder willen overtuigen dus hopelijk nodigt u mij uit” of “Kunt u mij een terugkoppeling geven op mijn sollicitatie, zo kan ik mijzelf verbeteren”.

 

VOORBEELDEN:

Pitch 1: Yoeri

Beste (potentieel) werkgever,

Ik ben Yoeri een 27 jarige spontane, leergierige, doorpakkend en vooral prettig persoon zoekende naar een ideale functie die ik denk gevonden te hebben in uw advertentie. Zoals u kunt teruglezen in mijn C.V. ben ik erg ondernemend ingesteld en toon ik veel doorzettingsvermogen in alles wat ik doe. Dit heeft geresulteerd in een (voorlopige) carrière waarop ik trots ben. U haalt met mij een verbinder en harde werker in huis die zich moeiteloos kan mengen in uw organisatie.

Voor de komende jaren ben ik opzoek naar een werkgever die mijn potentie benut en mij zou willen ondersteunen in mijn groei. Mijn ideale baan brengt mij op nieuwe plekken, geeft mij een wauw-gevoel en laat mij het maximale rendement halen uit mijzelf. Gezien uw open bedrijfscultuur waarbij innovatieve ideeën gewaardeerd worden acht ik mijzelf potentieel succesvol binnen uw organisatie. Ik zou graag de mogelijkheid krijgen om mijn meerwaarde aan u te tonen, dus wanneer schikt het u?

Pitch 2: Ruben

Beste (potentieel) werkgever,

Een 34 jarige doorzetter dat ben ik! Naast doorzetten ben ik ook fulltime; enthousiast, leergierig, sprankelend en een detaillist. Ik werk graag met mijn handen en doe dit al heel mijn leven, mijn handen zijn mijn gereedschap. Door mijn doorzettingsvermogen heb ik bereikt wat ik tot nu hebt bereikt en hopelijk geeft u mij de kans om nog veel meer te bereiken.

Mijn succes is dat ik door mijn inzet meerdere vakdiploma’s heb behaald en daardoor mijzelf logistiek specialist. Uw organisatie is opzoek naar een dergelijk specialist en ik zoek een positieve, warme en vooral carrière gerichte werkgever. De gestelde eisen zoals; diploma, leergierig en talent 2.0. sluiten naadloos op mij aan. Ik zie dus een match dus hopelijk biedt u mij de mogelijkheid om op gesprek te komen. In mijn agenda hou ik graag een plekje voor u vrij!

Pitch 3: Emma

Beste (potentieel) werkgever,

Van carrieretijger naar moeder naar hopelijk weer een carrieretijger. Na een periode van 3 jaar van fulltime moederschap is deze 38 jarige weer helemaal opgeladen voor een nieuwe stap in haar leven. Ik ben goed opgeleid, bezit over een dosis doorzettingsvermogen, humor en ben super gemotiveerd! Ik ben analytisch zeer sterk, heb cijfermatig inzicht en ben doortastend. Ik ga verder waar anderen stoppen en stop waar anderen onnodig verder gaan. Mijn grootste succes tot nog toe is het behalen van mijn master tijdens mijn (fulltime) werk. Dit geeft ook aan dat ik mijn moederschap moeiteloos kan combineren met een fulltime dienstverband.

Ik weet heel goed waar mijn prioriteiten liggen en heb dit de afgelopen jaren plannen tot kunst verheven. Hopelijk bent u de werkgever die mijn carrière weer een nieuwe boost zou willen geven want ik ben super gemotiveerd! U vraagt om een finance professional 2.0. die verder kijkt dan enkel de cijfers, dan heeft u de juiste kandidaat gevonden. Mocht u mij onverhoopt niet willen uitnodigen, wilt u mij dan laten weten wat ik moet verbeteren om bij een andere werkgever wel op te vallen?

Enthousiast geworden van deze elevator pitches? Een elevator pitch dient een verlengstuk te zijn van je C.V. en andersom. Het dient elkaar aan te vullen, voorkom dus herhaling. Wij snappen bij DEMAND dat het schrijven van een pitch niet eenvoudig is. We helpen je graag, daarom ontvang je van ons altijd feedback. Wel vragen wij je eerst deze tekst te lezen en zelf aan de slag te gaan. Een elevator pitch is namelijk erg persoonlijk en moet de boodschap overbrengen zoals jij dat graag doet. Mocht je na je eerste opzet hulp nodig hebben; bel gerust met een DEMAND adviseur, wij helpen je verder!

 

Geschreven door:

Stephen de Man

Adviseur – Coach

Demand Recruitment  

 

Een reactie plaatsen

Om onze dienstverlening te verbeteren worden alle bedrijfsactiviteiten van de Demand by SDM Group per heden uitgevoerd vanuit één centraalpunt; www.demandadvisory.com. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk om onze website te bezoeken voor meer informatie of om contact op te nemen middels: +31 10 200 42 82 / info@demandadvisory.com