DEMAND Special: “De kracht van Maatwerk”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Een maatpak staat je altijd beter en zit vaak ook nog eens veel lekkerder. Dragers van maatpakken kunnen dit beamen. Wij begrijpen dat een maatpak niet voor iedereen is weggelegd en dat een in oplage geproduceerd pak soms prima volstaat. Maar voor speciale gelegenheden is belangrijke evenementen is een maatpak soms onmisbaar. Het zorgt voor uitstraling en brengt je soms verder. Ditzelfde geldt voor jouw personeelsbestand. Een kandidaat uit een talentenpool kan soms volstaan maar, iemand die op basis van maatwerk voor je aan de slag gaat kent ongekend veel voordelen. En wat als dit maatwerk beschikbaar komt tegen de prijs van massaproductie of massadienstverlening? In deze DEMAND special gaan we dieper in op de noodzaak van maatwerk en wat dit voor uw organisatie kan betekenen.

Maatwerk klinkt als kostbaar of zelfs onbetaalbaar en enkel weggelegd voor de grootste en kapitaalkrachtigste onder ons. Dit is de meest gehoorde misopvatting binnen recruitment. Het schrikt veel potentiële klanten/opdrachtgevers af als wij aangeven maatwerk te leveren. Wij hebben dan vaak het gevoel al met 2-0 achter te staan voor het beginsignaal heeft geklonken. Zonde vinden wij want maatwerk kan uw organisatie echt verder helpen.

Waarom is maatwerk in de recruitment zo onwijs belangrijk?

Je medewerkers vormen jouw handen en ogen op de werkvloer en geven jouw organisatie de uitstraling die het verdient. Personeel dat naadloos aansluit op jouw organisatie hebben aanzienlijk meer rendement dan diegene die zich niet verbonden voelen met jouw product of dienst. Deze kandidaat kan dan wel alle boxen aantikken als het gaat om kennis en ervaring maar, past deze persoon überhaupt wel binnen jouw organisatie is dan de vraag. Iemand die zich verbonden voelt met jouw organisatie laat tot wel 20% meer motivatie zien en kan tot wel 40% meer rendement leveren. Dit is absoluut geen verkooppraat maar zijn keiharde cijfers. Dit is het effect van maatwerk.

Wat is maatwerk eigenlijk precies?

Dit betekend in één zin: “Het begeleiden van het gehele recruitment proces van sourcing* tot aan indiensttreding”. Sourcing* is totaal iets anders dan recruitment en zal in de hedendaagse economie waarbij een krapte op de arbeidsmarkt een feit is, steeds belangrijker worden. Sourcing* is het actief opzoek gaan naar kandidaten via ontelbaar veel kanalen. Dit kan zijn online door middel van effectieve zoektermen (boleaans), het plaatsen van advertenties in niche markten of het uitzetten van een breed scala aan online content op de juiste plaatsen. Dit kan ook zijn door gebruik te maken van offline kanalen zoals netwerken, bijeenkomsten en offline marketing. Dit proces is zeer arbeidsintensief en kan nauwelijks worden vergeleken met recruitment. Waarom dan nog het woord recruitment gebruiken zult u zich afvragen, het woord sourcing* is helaas nog onvoldoende bekend om hiermee de markt te benaderen. Wij noemen dit maatwerk binnen de recruitment. Wij zetten niet louter een advertentie op diverse jobboards en onze website maar gaan veel verder dan dat.

Wat is het nut van maatwerk/sourcing eigenlijk?

De voordelen zijn legio en de lijst bijna te lang om op te noemen. Het levert een veel kleiner resultaat op van een veel hogere kwaliteit. De kandidaten zijn daadwerkelijk geselecteerd en gescreent op hun kundigheid en hebben daarnaast de persoonlijkheid die past bij uw organisatie. Dit alles zorgt voor een veel hogere commitment jegens u als werkgever. Bij de eerste ontmoeting met de geselecteerde kandidaten zult u het verschil merken. Het talent (zo wordt een kandidaat bij ons genoemd) is door geheel voorbereid op het gesprek en weet zoveel mogelijk de ins- en outs van uw bedrijf. Hij of zij maakt zeer bewust de keuze om voor uw organisatie te willen werken. Diegene wist namelijk ook niet dat hij/zij opzoek was alvorens wij hen benaderen. De meeste kandidate/talenten die wij benaderen vallen in deze selectie ronde al af omdat zij niet die commitment voelen met uw organisatie. Zij willen voor u werken om uw verhaal of hoe u omgaat met uw personeel. De verdiensten (primaire / secundaire arbeidsvoorwaarden) vormen een veel minder belangrijk aspect dan bij een reguliere recruitment procedure. Deze commitment betaald zich direct terug zodra het talent bij u in dienst treedt.

Wat zijn de nadelen van maatwerk/sourcing?

Het grootste nadeel is de intensiteit van de procedure, deze ligt echter niet bij u maar ons als opdrachtnemer. Wij zijn tot wel 70% meer tijd kwijt aan een dergelijke procedure dan via een kaartenbak procedure. Dit betekend voor uw als opdrachtgever dat een dergelijke procedure niet in twee weken zal zijn afgerond. Maatwerk is een arbeidsintensief proces dat veel voordelen kent maar ook het nadeel van de tijdsduur. Het tijdig identificeren van de behoeften is hierbij een belangrijk aspect en vormt een essentieel onderdeel van uw planning. Bij dit laatste kunnen wij u assisteren en brengen kosteloos de personeelsbehoefte in kaart.

Is extern werven altijd de sleutel tot succes?

Hier zijn wij heel stellig in en daarin is het antwoord nee. Zoals wij al eerder aangaven is onze dienstverlening echt maatwerk, hieruit komen talenten met een zeer hoog commitment gehalte die enkel en alleen op gesprek komen omdat ze dit willen. Het positieve effect hiervan is reeds besproken maar, ditzelfde effect geldt in nagenoeg alle gevallen ook voor uw huidig personeelsbestand. In veel gevallen werken zij al enige tijd voor uw organisatie wat ook de commitment laat zien. Wij brengen deze commitment allereerst in kaart en toetsen de haalbaarheid van een interne werving. Gesprekken met het bestaande personeelsbestand behoren dan tot de basis van een dergelijke procedure. Pas na afronding volgt er een toetstingsuitslag en pas als deze positief is gaan wij intern werven. Het kan immers zo zijn dat bij een onvoldoende commitment een interne selectie nadelige gevolgen kan hebben voor de organisatie. Bij een interne procedure liggen de kosten aanzienlijk lager omdat het gevolg effect korter en minder kostbaar is. Een intern geworven kandidaat hoeft zich immers niet in te leven in de organisatie waardoor het terugverdienen van de procedure van zes terug gaat naar drie maanden.

En tot slot.. “Maatwerk is duur”..

Wij stellen altijd dat een reguliere recruitment procedure TE duur is geworden. De inzet van de opdrachtnemer staat hierin niet tot verhouding tot het geleverde werk. Als wij talenten uit een talentpool zouden doorsturen zou onze fee een fractie zijn van de gangbare tarieven in de markt. Dit is niet waar wij voor staan en gaan voor absoluut maatwerk. Dan nog durven wij te stellen dan onze tarieven tot wel 78% lager liggen dan reguliere recruitment procedures én dat wij voor deze tarieven maatwerk leveren. Hoe we dat doen is grotendeels ons geheim maar, wij zouden DEMAND niet zijn als we hierop in een persoonlijk gesprek toelichting geven.

Deze DEMAND special is wellicht anders dan anders en ondanks dat het wellicht zo voelt willen wij dit niet gebruiken als verkoopmiddel. Deze special is erop gericht om u meer achtergrond informatie te geven over maatwerk en sourcing. Wij maken dagelijks de misopvattingen mee die veel potentieel opdrachtgevers hebben bij onze dienstverlening; zonde zeggen wij.

Geschreven door:

Stephen de Man

Adviseur – Coach

Demand Recruitment  

 

Een reactie plaatsen

Om onze dienstverlening te verbeteren worden alle bedrijfsactiviteiten van de Demand by SDM Group per heden uitgevoerd vanuit één centraalpunt; www.demandadvisory.com. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk om onze website te bezoeken voor meer informatie of om contact op te nemen middels: +31 10 200 42 82 / info@demandadvisory.com