DEMAND Special: “Motivatie”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Iedereen heeft er weleens last van; motivatieproblemen. Wij bij DEMAND begrijpen heel goed dat je niet iedere dag op kan staan met “wauw-gevoel”. Het wordt echter vervelend als je iedere dag met lood in de schoenen je auto, de tram of de trein instapt. Niet nodig! Vinden wij bij DEMAND. Direct je baan opzeggen en met een knapzakje de wereld rond is een optie maar, wel wat rigoureus. Er zijn simpelere en doeltreffende manieren om het plezier in je huidige baan terug te winnen. Dit houdt wel in dat je wellicht privé ook het een en ander aan moet pakken; spannend!

1. Doorgroeimogelijkheden en doelstellingen:
Voor iedereen die carrièregericht is, is er niets zo vervelend als een werkomgeving die je op geen enkele manier uitdaagt. Repetitie is aan de carrièrejager niet besteed en deze wil het liefst iedere dag iets nieuws. Echter geldt voor iedereen; stilstaan is achteruitgang (ieder wel bekend). Zorg ervoor dat er doelen zijn en ventileer deze ook naar je omgeving. Dit is een stok achter de deur, want niets is zo powerfull als sociale druk. En deze doelen hoeven niet groot te zijn, een paar voorbeelden; Ik ga vaker mijn collega’s vertellen wat ik ervan vind (zonder negativiteit), ik ga minder koffie drinken, ik wil meer structuur aanbrengen in mijn werk, ik ga op tijd naar huis, ik werk niet meer over. Maak de doelen wel concreet; Hoeveel koffie, hoe laat ga je naar huis, wat is een acceptabele hoeveelheid overuren.

2. Salaris en beloning:
In veel sectoren heeft de tijd de afgelopen jaren stilgestaan; salarissen en beloningen zijn nauwelijks gegroeid of zelfs gekrompen. Deze tijd is inmiddels in nagenoeg alle sectoren voorbij. Kun je nu dan toch om die Maserati vragen? Het belangrijkste is dat jouw eis (noem het vraag of verzoek) redelijk is ten opzichten van hoe je presteert. Probeer in jouw naaste omgeving (je collega’s) te peilen wat ze van jou vinden en of er verbeterpunten zijn. Dit zorgt ervoor dat je beslagen ten ijs komt wanneer je een dergelijk gesprek aangaat. Je kunt je functioneringsgesprek afwachten maar, het is vaak beter om je manager eens te verassen met een bezoekje. Wees nogmaals wel redelijk in je eisen. Stel dat je vorig jaar nog een loonsverhoging hebt gehad van 3,5% dan is de kans dat je succesvol bent nihil. Creëer voor jezelf ook zekerheid door goed te kijken hoe je in de (externe) markt ligt, onderhandelen gaat immers makkelijker als je een vangnet hebt. Je kunt ook denken aan kleinere beloningen zoals; minder overwerk, uitbetaling overwerk, flexibelere werktijden, scholing of tegemoetkoming reiskosten.

3. Praten, praten, praten:
Ga bij motivatieproblemen niet met jezelf zitten vechten, ventileer je mening zonder negatief te worden. Klinkt lastig maar is in de praktijk echt makkelijker dan je denkt. Probeer onder je collega’s eens te peilen hoe het met hun motivatie gesteld is. Soms is de weg van directe aanpak de beste; “Hoe gaat het met jullie motivatie?”. Wellicht kunnen jullie dan gezamenlijk tot een oplossing komen, gedeelde smart is immers halve smart. Je kunt het dan ook als groep aankaarten bij jullie manager. Dit voorkomt dat jouw probleem alleen jouw probleem blijft en je dit als fictieve rugzak met je meedraagt.

4. Werkdruk en werkstress:
Oorzaak nummer één van uitval door ziekte is werkstress of werkdruk. Uitval wordt in veel gevallen veroorzaakt door een motivatieprobleem wat op zijn beurt weer wordt veroorzaakt door andere factoren (bijvoorbeeld stress). Het probleem met werkstress is dat mensen het slecht herkennen, natuurlijk voel je de druk maar dat kan ook het beste bij je naar boven te halen. Signalen dat je last hebt van werkstress zijn; je bent minder alert (slordig), je hebt een korter lontje (dat merken je collega’s), je hebt fysieke ongemakken (hartkloppingen, buikpijnen of last van je nek en schouders).
Maar hoe vang je werkstress op? Zie punt 3, praat erover! Stop het niet weg en ga de dialoog aan met je manager. Indien de manager je niet serieus neemt; stap naar de afdeling human resources of hoger op. Documenteer voor jezelf heel goed welke acties je hebt ondernomen. Indien de situatie escaleert wil je wel kunnen aantonen dat jij alles hebt gedaan in je macht om de werkdruk te verminderen.

5. Sporten (ja echt waar):
Je leest het overal; ga voor je innerlijke zelf sporten! Yeah right denk je bij jezelf. Het is echter bewezen dat sporten je op allerlei vlakken (positief) stimuleert. Zeker voor mensen met een kantoorbaan is sporten eigenlijk een ‘must’.
De stof die je lekker laat voelen heet endorfine, en geloof ons; werk is niet een manier om deze stof binnen te krijgen. Waaraan kun je merken dat je een endorfine tekort hebt? Voel je jezelf vaak vermoeid en down? Grote kans dat jouw endorfine-niveau te laag is. En hoe lossen we dat op? Sporten, lachen, slapen en chocolade (ja echter waar). Nu kunnen we met enige zekerheid stellen dat chocolade in grote hoeveelheden niet echt gezond is en dat lachen niet vanzelf gaat. Sporten gaat ook niet vanzelf maar, kun je zelf wel in de hand hebben. Kortom; kom uit die stoel, sta op en ga een sport beoefenen die je daadwerkelijk ook echt vol kunt houden en leuk zal vinden.

6. Live the healthy life:
Heerlijk die bak roomijs, die slagroomsoes of dat saucijzenbroodje maar, zoals oma altijd zei; “ieder pondje gaat door het mondje”. Bij DEMAND vieren wij ook onze successen met een hapje en een drankje maar genieten we met mate. Denk aan wat je eet en vooral wat je drinkt; Drink minimaal twee liter water (ja echt Rotterdams leidingpils) of koffie en thee (zonder suiker dat wel natuurlijk). Zorg daarnaast voor voldoende afleiding op werk; neem voldoende pauze en strek je benen ieder uur. Probeer daarnaast te letten op je gewicht en eetpatroon. Wist je trouwens dat je uit de basisverzekering drie uur bij een diëtist vergoed krijgt? (eigen risico wel van toepassing). Deze professional geeft je een helder inzicht in je eetpatroon en kan je helpen bij het aanmeten van een gezondere levensstijl. It’s worth it!

7. Accepteer en stop negativiteit:
Pas op met negatief denken en al helemaal met negativiteit uitten; voor je het weet kom je in een neerwaartse spiraal waar je niet meer uitkomt. Maak een lijst met alle negatieve punten die je je kan bedenken en zorg dat je deze altijd bij je hebt. Werk deze bij zodra je jezelf betrapt op negatief denken. Zet een doel voor jezelf bijvoorbeeld: “voor iedere negatieve gedachte of uiting moet ik vijf minuten langer sporten” of “ik mag mij deze week niet meer dan vijf keer negatief uiten anders moet ik 7,50 euro overmaken naar een goed doel”.

Negatief denken of jezelf uiten kan zorgen voor frictie op het werk of in je privé leven en lokt tevens een down gevoel op bij jezelf. Probeer eens voor iedere negatieve gedachte een positieve gedachte op te schrijven bijvoorbeeld: “Mijn collega is zo irritant” matchen met “Maar ze haalt wel iedere keer koffie” of “Wat is mijn werk saai” matchen met “Door mijn werk kan ik wel leuke dingen doen”. Je zult zien dat je binnen no time de zon weer ziet schijnen.

Wij maken werk van jouw geluk, of dat nu is doordat wij je kunnen helpen aan die jobmatch, door carrière-coaching of die ene simpele tip. Bij DEMAND werken wij iedere dag weer aan het ultieme wauw-gevoel en zetten wij ons volledig in voor jou als talent. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor een luisterend oor en de gouden tip; wees gerust het is leuker en leerzamer dan je denkt!

Geschreven door:
Stephen de Man
Adviseur / Coach – DEMAND Recruitment

Een reactie plaatsen

Om onze dienstverlening te verbeteren worden alle bedrijfsactiviteiten van de Demand by SDM Group per heden uitgevoerd vanuit één centraalpunt; www.demandadvisory.com. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk om onze website te bezoeken voor meer informatie of om contact op te nemen middels: +31 10 200 42 82 / info@demandadvisory.com