DEMAND Special: “Werkstress”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Nu de economie weer aantrekt neemt (hopelijk) het aantal opdracht toe maar, tegelijk ook de werkdruk op uw medewerkers. Na enkele jaren van besparen ziet u het wellicht nog niet zitten om weer personeel aan te trekken. Helaas zien we maar al te vaak dat weinig tot niets is geïnvesteerd in het personeel tijdens de crisis. Veel ondernemers stonden op stand overleven en waren niet bezig met investeringen, logisch. Echter heeft het personeel tijdens de crisis bij veel bedrijven al een stap extra moeten doen. Naast de crisis is er ook de tendens dat er meer verwacht word van het human capital. Dit betekend wel dat de work-life balance waar zo hard naar wordt verlangd door uw medewerkers steeds verder in het gedrang raakt. Kunt u hier op inspelen en de “werkstress” verlagen? Jazeker, met relatief simpele middelen kunt u meer rendement halen uit uw human capital en daarbij het werkplezier aanzienlijk verhogen. Hoe? Leest u gerust verder…

1. Luister
Het klinkt zo simpel maar wanneer heeft u voor het laatst echt geluisterd naar uw medewerkers? Heeft in het afgelopen jaar met de hele club rond de tafel gezeten en oprecht gevraagd; Hoe gaat het nu met jullie en zijn er dingen die jullie graag anders zien? Ja? Dan bent u gelukkig onderdeel van de 12% aan ondernemers/managers die wel met regelmaat met zijn/haar medewerkers praat. Vaak zetten wij als ondernemer of manager de lijnen uit en vertellen wij anderen wat te doen; dus luisteren is nou eenmaal niet onze sterkste eigenschap. Maar oprechte interesse vergroot de commitment van uw Human Capital. Ziet u of uw personeel het niet zitten om in een groepssessie te vertellen over de problemen die zij ervaren; Zet de anonieme enquête in. Het opstellen van een enquête is een vak apart dus zorg ervoor dat u dit professioneel aanpakt. U heeft immers niets aan ja en nee antwoorden. De feedback die u vergaard dient u te behandelen met; begrip en respect. Of u het nu eens bent met de gegeven kritiek of niet; accepteer en trek uw les. Negeren is overigens de grootste valkuil dus geef op uw beurt weer feedback.

2. Incentive
We moeten toegeven dat dit niet in iedere beroepsgroep goed werkt maar er zijn legio groepen waarbij een incentive de productiviteit en commitment aanzienlijk verhoogd. We praten hierbij niet alleen over sales gerelateerde bonussen of kostenbesparende maatregelen maar, ook over de gouden tip van de maand. De incentive die u uitgeeft moet niet terugkomen in het salaris van de medewerker, dit resulteert vaak in jaloezie en heeft een averechts effect. Heeft u weleens gedacht aan een incentive-catalogus met hierin leuke cadeaus die men uit kan zoeken? Kost minder als die beloning van 250,00 bruto en blijft langer hangen bij de medewerker in kwestie. Denk aan bijvoorbeeld; Een luxe messenset, Nespresso apparaat, luxe handdoeksets of een goede pannenset. Dingen die uw medewerkers voor langere tijd kunnen gebruiken en waarbij ze geregeld terugdenken aan uw organisatie (wandelende reclame).

3. De omgeving
Meer dan ooit vormt de omgeving een belangrijk aspect van het welzijn van uw werknemers. De eisen die zij stellen zijn groter, complexer en zijn zelfs een dealbreaker als het gaat om voor u te willen werken. Zowel uw bestaande human capital als nieuw te werven talent kunnen steeds vaker kiezen tussen twee of meer werkgevers. Primaire arbeidsvoorwaarden spelen een veel kleinere rol dan 10 jaar geleden, het zijn juist tertiaire voorwaarden die zoveel belangrijker worden. Wat biedt u uw medewerkers aan op het gebied van gezondheid? Betaald u een gedeelte van de zorgpremie, stimuleert u het welzijn door middel van een sportabonnement of heeft u een kantine vol gezonde producten? En wat te denken van een inspiratievolle omgeving? Heeft u een (gezellige) algemene ruimte waar uw medewerkers gezamenlijk kunnen eten, heeft u een policy dat eten achter het bureau verbiedt of stimuleert u uw medewerkers om zichzelf te scholen (scholingsbudget)? En tot slot; Hoe is de indeling en staat van hun werkplek? Zijn er ergonomische bureaustoelen, goede bureaus, staat er her en der wellicht wat groen en werkt alle apparatuur? Moet u op 50% van deze punten helaas nee antwoorden? Geen punt wij helpen u graag bij DEMAND.

4. Professionele hulp
Het is niet zo dat wij hier direct prediken voor eigen parochie maar, een professionele aanpak professionaliseert direct uw hele organisatie. Wij zeggen niet dat u ons direct moet bellen (mag wel natuurlijk) maar, wellicht heeft u een eigen professionele HR afdeling die u hierin kan ondersteunen. Zorg ook voor een vertrouwenspersoon binnen uw organisatie (wel goed selecteren) hoe klein of groot uw organisatie ook is. Zorg dat uw human capital altijd anoniem kan spreken over diverse zaken zoals: seksuele intimidatie, werkdruk, onderlinge problemen van algemene aard maar, zeker ook problemen in de thuissituatie. En communiceer goed met uw medewerkers over de mogelijkheden en anonimiteit die u hen hierin biedt.

5. Algemene werkdruk
Weet u precies wie wat doet binnen uw organisatie? Weet u hoelang het duurt om dat salesrapport te schrijven dat u zo graag ontvangt? En weet u hoeveel stappen er nodig zijn om die factuur in te boeken? Over het algemeen zult u heel goed weten wat iedereen doet. U bent ondernemer/manager en u heeft immers deze medewerkers aangenomen om het voor u makkelijker te maken. Helemaal juist maar, binnen veel organisaties neemt het besef in de loop der jaren af hoeveel iemand daadwerkelijk doet. Voor je het weet zit de medewerker op crediteuren tot half 8 op het werk omdat, hij zijn werk niet afkrijgt. Het wordt helemaal een probleem als dit niet bespreekbaar is binnen uw organisatie. Als deze medewerker elders beter kan, bent u wellicht acht (of meer) jaar ervaring kwijt. Een fikse schadepost! Inventariseer op een vaste frequentie de werkdruk, dat is de sleutel tot succes.

De overige oplossingen om werkstress te verminderen:

Een timer op de computer:Ieder uur even 2 minuten bewegen
Sluit uw medewerkers af:Zorg voor minder afleiding tijdens het werk (Email en Telefoon)
Geen 24-uurs economie:Geen email of telefoonverkeer na bijv. 18.00 uur
Vakantie is echt vakantie:Gaat iemand op vakantie, laat diegene dan echt tot rust komen
Overwerk is geen norm:Zorg dat er een maximum staat op het te werken uren en registreer!
Vrijheid blijheidGeef medewerkers meer de ruimte hun werktijden zelf in te delen
RIE:Neem bepalingen op in je Risico, Inventarisatie en Evaluatie zo blijft het onder de aandacht
Be more Boss:Neem een duidelijk standpunt in over pesten en seksuele intimidatie

Bij DEMAND zetten we werkdruk en werkstress hoog op de aandachtslijst en begrijpen we als geen ander de consequenties die hieraan vastzitten. Naast gedegen advies op het gebied van Recruitment is DEMAND ook gespecialiseerd in het uitzetten van een gedegen HR beleid. Hierin speelt het welzijn van uw human capital een hele belangrijke rol. Uw medewerkers en daarbij hun welzijn zijn de grootste asset van uw onderneming en dat begrijpen wij. Neemt u gerust eens vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken. U zult zien dat een return on investment snel gemaakt is!

Geschreven door:
Stephen de Man
Adviseur / Coach – DEMAND Recruitment

Een reactie plaatsen

Om onze dienstverlening te verbeteren worden alle bedrijfsactiviteiten van de Demand by SDM Group per heden uitgevoerd vanuit één centraalpunt; www.demandadvisory.com. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk om onze website te bezoeken voor meer informatie of om contact op te nemen middels: +31 10 200 42 82 / info@demandadvisory.com