DEMAND Special: “De glazenbol”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Wat zou het mooi zijn als we allemaal een glazenbol in onze tas hadden. Dan wisten we precies waarin we moesten investeren, welk talent de omzet doet verdubbelen en wanneer we moeten uitstappen. Echter bent u als ondernemer, diep van binnen, helemaal niet opzoek naar een uitgestippelde route bepaald door iemand anders (een glazenbol nog wel). U wilt zelf bepalen wat de toekomst is van uw onderneming, logisch dat begrijpen wij bij DEMAND als geen ander. Maar stiekem, diep van binnen, wilt u toch zekerheid inbouwen want u wilt niet dat u zo gekoesterde onderneming in gevaar komt. Ondernemerschap is een wereld vol tegenstrijdigheden en het accepteren hiervan scheidt het kaf van het koren. Het zo nu en dan accepteren van gespecialiseerde hulp kan uw onderneming juist die broodnodige boost geven. Bij DEMAND zijn wij niet goed in het reviseren van een turbine, het vervoeren van bulk of het bakken van brood maar, waar wij wel goed in zijn is adviseren. Deze special gaat met name over onze visie op het gebied van personeelsbeleid.

Nee wij hebben geen glazenbol, doen niets met kaarten en zijn geen alwetende almanak maar, wij weten wel het een en ander over recruitment en personeelsbeleid. In deze special kunnen wij er niet voor zorgen dat uw personeelsbeleid verbeterd of dat dat we dat ene talent vinden die zorgt voor omzetgroei. Wat wij hopelijk wel kunnen bereiken is dat u heel kort nadenkt over uw toekomst op het gebied van recruitment en uw personeelsbeleid en u hiermee adviseren voor de toekomst, en dat nog kosteloos ook!

Wellicht heeft u het al gemerkt maar de economie komt in beweging, sterker nog in veel sectoren is er aanzienlijke groei. Waarbij er jarenlang is stilgestaan (of zelf achteruitgegaan) wordt er nu van u als ondernemer verwacht dat u opschakelt in de hoogste versnelling. Er ontstaan opeens tekorten, personeel kan het werk niet meer aan of de kwaliteit haalt opeens niet meer het gewenste niveau. Er zijn legio signalen die er op duiden dat u wellicht tegen problemen bent aangelopen. Wist u dat u niet de enige bent en dat bij een aantrekkende economie ruim 40% van de ondernemers deze problemen ondervindt. Dit is een tendens die altijd volgt op een periode van economische neergang. Had u dit dan niet kunnen zien aankomen? Is voorkomen niet beter dan genezen? Het antwoord is helaas ja maar, dit betekend niet dat u te laat bent.

In veel sectoren heerst er een krapte op de arbeidsmarkt. De aantrekkende economie zal zich naar verwachting pas over enkele jaren stabiliseren waardoor deze krapte enkel maar zal toenemen. Wellicht is dit in uw sector al het geval en ondervindt u hiervan al hinder. Geen nood want er zijn oplossingen die de pijn kunnen verlichten maar, wees op tijd.

Het klinkt gek uit de mond van een Recruitment agency maar, uw huidig personeelsbestand is goud waard! De tijd dat er gezegd werd; “Voor jou duizend anderen” is echt voorbij. Het koesteren van uw Human Capital vormt wellicht de grootste uitdaging voor de komende jaren. Dit betekend niet dat u uw personeel een gouden Rolex cadeau hoeft te doen voor hun verjaardag maar, er zijn wel andere (goedkopere) manieren om uw personeel tevreden te stellen.

Een geluk bij een ongeluk; zowel intern als extern talent hecht minder belang aan de primaire arbeidsvoorwaarden. Kortom u hoeft uw personeel ook geen exorbitante salarisverhogingen in het vooruitzicht te stellen. Heeft u weleens een personeelstevredenheidsonderzoek uitgevoerd of aan de receptioniste gevraagd wat zij van haar baan vind? Wellicht een goed idee want de uitslag zal u verbazen. Veel werknemers zoeken flexibiliteit en plezier in hun werk, daarnaast een opleiding of cursus en u houdt 95% van uw werknemers tevreden. Wij weten dat het simpeler klinkt dan de uitvoering maar, in de basis wel waar het op neer komt. Moet u die overige 5% dan laten gaan? Absoluut niet echter vraagt deze groep een iets andere benadering.

Juist deze kleine groep vormt een belangrijk onderdeel in de toekomststrategie van uw onderneming. Dit is namelijk de groep die ooit ingestroomd is in uw organisatie en na enkele jaren staat te trappelen om door te groeien. Echter door de economie is het er simpelweg niet van gekomen. U bent ze wellicht uit het oog verloren, HR idem net als zijn/haar manager. Binnen elke organisatie is er een dergelijke groep, ook bij u. Het herkennen en erkennen van deze groep kan naast een kosten besparing (een interne werving is namelijk tot wel 50% voordeliger) er ook zomaar 38% meer omzet uit voort vloeien.

Het kan echter zomaar gebeuren dat er vers bloed of een vernieuwende blik nodig is binnen uw organisatie. Dan is dit het moment om daarop in te gaan en hier werk van te maken. Er rest dan nog wel de vraag; Ga ik werven of ga ik actief opzoek om dat ene talent binnen te halen.

Het verschil tussen traditionele recruitment en sourcing vervaagt langzaam; er heerst immers een krapte op de arbeidsmarkt wat ervoor zorgt dat de traditionele kaartenbak bij het grofvuil kan worden gezet. Een recruiter zal tegenwoordig zelf actief opzoek moeten naar dat ene juiste talent. Dit noemen wij binnen DEMAND Recruitment; Tailormade services. Allereerst het opstellen van een bedrijfsprofiel door te praten met u als opdrachtgever maar ook met managers en medewerkers. Hierna volgt er een belangrijke vraag; waarom bent u uniek, wat voegt u toe aan iemands leven als werkgever en waarom zou diegene voor u moeten werken. En let wel op deze vraag kunt u niet antwoorden; ik biedt hem/haar 20% meer salaris. In nagenoeg alle gevallen wil een extern talent enkel overstappen als een werkgever iets unieks heeft te bieden of uniek is. Denk hierbij aan flexibiliteit, studieplan, doorgroeimogelijkheden of de verkoop van een uniek product of dienst. De investering die u als werkgever hiervoor maakt is zowel goedkoper als effectiever. Leest u voor inzichten in personeel eens de DEMAND special over de theorie van Maslow (DEMAND Special Glazenbol Werknemer). Dit geeft een heel duidelijk beeld waaraan u als werkgever kunt/moet voldoen om zowel intern als extern talent tevreden te stellen of te houden.

Klinkt als een hoop gedoe denken veel ondernemers. Personeelsmanagement is ook veel werk en wanneer niet goed uitgevoerd kan dit desastreuze gevolgen met zich meebrengen. Maar wees gerust en gloort hoop aan de horizon; bij DEMAND Recruitment weten wij als geen ander aan de juiste touwtjes te trekken. Of het nu gaat om advies, het werven van extern talent of het scouten en begeleiden van intern talent u bent bij ons verzekerd van de beste service.

Wist u dat het werven van extern talent u tot wel 80 uur kost en dat u deze tijd niet kan besteden aan andere essentiële taken binnen uw bedrijf. De kosten van deze procedure kunt u zelf heel makkelijk uitrekenen. Belt u hierna gerust eens met een adviseur van DEMAND, u zult zien dat gedegen advies nog nooit zo toegankelijk is geweest.

Stephen de Man
Adviseur – Coach
DEMAND Recruitment

Een reactie plaatsen

Om onze dienstverlening te verbeteren worden alle bedrijfsactiviteiten van de Demand by SDM Group per heden uitgevoerd vanuit één centraalpunt; www.demandadvisory.com. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk om onze website te bezoeken voor meer informatie of om contact op te nemen middels: +31 10 200 42 82 / info@demandadvisory.com